Palvelemme normaalisti korona-epidemiasta huolimatta.

Rakennuspiirustus

Rakennuspiirustus

Rakennuspiirustus, CAD-tulostus.. mitä ne ovat?

Tekniset piirustukset eli useammin puhekielellä rakennuspiirustukset ovat nykyään lähes kokonaan sähköisesti tuotettuja teknisiä kuvia joita voidaan tulostaa paperille. Rakennuspiirustuksissa yleisimpiä kategorioita ovat rakennus-, arkkitehti-, LVI (mm. vesi- ja lämpöasennukset) ja sähköpiirustukset. Kunkin kategorian piirustuksien on tarkoitus antaa mittatarkat ja selkeät ohjeet siitä, miten ne toteutetaan.

Mappiseläke rakennuspiirustuksessa

Yleisimmät rakennuskohteissa käytettävät kategoriat piirustuksille ovat asemapiirustus, pohjakuva ja leikkaus. Asemapiirustus kertoo mm. rakennettavan kohteen sijainnin tietoja. Leikkauspiirustuksen tehtävä on taasen näyttää nimensä mukaan läpileikkaus esimerkiksi rappukäytävän rapuista. Pohjakuvat näyttävät rakennettavan kohteen lattia-alat, seinät tai putkistot ja sähkövedot. Muita kategorioita ovat esimerkiksi detaljikuvat jotka kuvaavat yksityiskohtia, tai kalustekuvat, jotka kertovat ikkunoista tai ovista.

Suomessa rakennuspiirustuksien kokojen standardina on A4-arkin kerrannaiset. Tästä syystä kuvien kokoja kuvaillessa ei puhuta varsinaisesti esim. A2 -koosta, vaan kertautuvien A4-arkkien senttimetrien määrä niin, että ensiksi ilmoitetaan piirustuksen korkeus ja sitten leveys.
Esimerkkinä keskikokoisen rakennuspiirustuksen koko 60×84 kertoo, että kuva on kaksi A4-arkkia korkea (2x30cm) ja neljä arkkia leveä (4x21cm). Korkeussuhteessa kategorioita ovat 30, 60 ja 90cm korkeat kuvat ja leveyttä voikin olla parhaimmillaan jopa pari tai kolme metriä.

Olemme rakentaneet raksakuvat.fi -verkkokauppamme niin, ettei sinun tarvitse tietää näistä asioista mitään vaan veloitamme saman kiinteän summan kuvan koosta riippumatta. Tulostuspalvelu kertoo lopulta hinnan selkeästi ja tiedät miten paljon maksat.
Suurin osa rakennuspiirustuksista taitetaan, jolloin ne ylläolevan logiikan mukaan taittuvat lopulta siistiin A4-kokoon ja ovat täten sovitettavissa esim. kansioihin. Kansiokiinnityksen helpottamiseksi piirustuksiin voidaan lisätä arkistointiseläke, joka kiinnittyy kuvan perälle niin, että rakennuspiirustus voidaan avata jopa kansiosta irroittamatta.

Alla näet osan pdf-tiedostosta, johon olemme havainnollistaneet rakennuspiirustuksen eri kokoja.

Lataa koko pdf-tiedosto tästä.

Kuka, mitä, häh?

Kopio-Raksa Oy

Kopioliike ja tulostuspalvelu verkossa

Olemme toimineet 40 vuoden ajan Iisalmessa. Verkkokaupassa olemme myyneet kopioita ja tulosteita vuodesta 2017 lähtien.

Raksakuvat.fi

Raksakuvat verkkokaupasta voit tilata niin paperiset kuin säänkestävät rakennuspiirustukset.

Luotettava ja nopea

Kuvat lähtevät kuljetukseen yleensä saman päivän aikana.